maandag 18 maart 2024

Witte lichamen

Witte lichamen
Jane Robins
ISBN: 978-90-446-3266-8
Thriller


Haar liefhebbende vriend Felix is bankier, zijzelf een aanstormende filmster: het lijkt alsof Tilda in een perfecte relatie is beland. Maar haar tweelingzus Callie heeft haar bedenkingen. Callie ziet hoe Tilda wegkwijnt onder de overheersende liefde van Felix - ze stopt met werken en zelfs bijna met eten. Hij is een controlfreak en wikkelt het servies in vershoudfolie om alles schoon te houden. Verder vindt Callie onverklaarbare injectienaalden verstopt in de afvalbak en verschijnen er blauwe plekken op Tilda's bleke huid. Callie kent Felix' woedeaanvallen en maakt zich zorgen. Ze sluit zich aan bij een internetgroep voor slachtoffers van mishandeling. Maar als een van haar online contacten wordt gedood door een gewelddadige man, begint ze te twijfelen. Waar is ze mee bezig? En dan, plotseling, sterft Felix een tragische dood. Of is hij vermoord?

Recensies:

In deze aangrijpende en sombere thriller zorgen de sterke personages en de verrukkelijke vertelstijl voor een psychologische thriller waarin geen snelle spanning te vinden is, maar waarin spanning wel constant en broeierig aanwezig is.
Ik heb Witte lichamen van Jane Robins graag gelezen.
Mieke01957



Witte lichamen wordt vanaf het begin overheerst door een wat donkere setting. Voortdurend overheerst er een naargeestig gevoel. Het ziet ernaar uit dat Callie een obsessie heeft. Een obsessie voor haar zus. Ze wil continu dichtbij haar zus zijn en de band voelen die tweelingzussen horen te hebben. Ze ziet Tilda wegkwijnen sinds ze een relatie heeft met Felix en het enige dat voor haar telt is dat ze haar zus wil redden. Maar op de een of andere manier is haar zus ongrijpbaar. Er zijn hoofdstukken die teruggrijpen naar het verleden waar de karakters van Callie en Tilda iets meer uitgediept worden en waar je de zussen beter leert begrijpen. Maar er blijven nog genoeg vragen over.
Robins wekt door de obsessie van Callie een bepaalde verwachting en het is continu wachten op dat moment dat alles opengegooid wordt. Het is lang wachten op dat moment en als het eenmaal zover is worden alle verwachtingen en vermoedens weggevaagd. Er was al voortdurend een gevoel dat er iets was dat niet te voorzien zou zijn, maar de gedachten zijn geen moment die ene richting op gegaan. Robins weet met haar schrijfstijl voortdurend een beklemmend gevoel op te roepen en het verhaal een goede aantrekkelijke sfeer mee te geven. De spanningsboog is niet hoog en er had iets meer vaart in mogen zitten maar alles is toch voldoende om de lezer te blijven intrigeren en de wijze waarop de lezer op het verkeerde been wordt gezet is een complimentje waard.
Wendy Wenning


Door dat uitleggerige, wat vaker terugkomt wanneer we met Callie, vanuit wiens perspectief het verhaal verteld wordt, meedenken, liggen de plotwendingen vaak net iets te veel voor de hand. Wanneer sommige zaken net wat subtieler onder de aandacht van de lezer waren gebracht, was de twijfel aan de personages en hun beweegredenen meer onderhuids gebleven, en was daardoor meer spanning ontstaan. Nu blijft Witte lichamen vooral een mix van aardige ingrediënten, die helaas niet goed op smaak zijn gebracht, waardoor het geheel minder wordt dan de som der delen.
Rose Leighton


Callie en Tilda zijn tweelingzussen. De een actrice, de ander werkzaam in een boekhandel. Tilda krijgt een relatie met een heel obsessieve man, Felix, en Callie krijgt de indruk dat Felix gewelddadig is. Ze stort zich op een forum voor narcistische en gewelddadige mannen en gaat er zo in op, dat ze Felix heeft bestempeld als een gevaar. Bij het forum leert ze iemand kennen en samen sluiten ze een deal. Ze moeten elkaars item vermoorden. Als Felix dood in een hotel wordt gevonden, raakt Callie helemaal van slag. Het verhaal heeft heel veel wendingen en het plot is erg verrassend. Wel een sombere stemming waarin je gebracht wordt als je dit boek leest. Nu snel naar een leuker moordverhaal.
GH


1 opmerking:

wat vond je van deze post?