dinsdag 24 oktober 2017

De eerste zonde

De eerste zonde
Mariët Meester
ISBN: 90-417-0625-9
Roman




Tulp, een meisje van twaalf, woont in een van de merkwaardigste dorpen van Nederland: de Drentse justitiekolonie Veenhuizen. Ze heeft de gewoonte stiekem de post van gedetineerden te lezen die haar vader, gevangenisdirecteur, moet censureren. Op een dag komt ze een brief tegen die haar intrigeert. Een zekere Danilo dreigt zich te verdrinken in de gevangenisgracht. Tulp komt meteen in actie. Deze man moet zij redden, zij moet hem op het goede pad brengen. Het is het begin van een spannende periode, waarin ze zelf steeds meer verboden dingen doet, met uiteindelijk vergaande gevolgen.
Tegen de achtergrond van de veranderingen in de jaren zeventig, die ook het gevangeniswezen in Nederland ingrijpend beïnvloedde, speelt een sprankelend verhaal waarin onschuld, raffinement en dreiging elkaar afwisselen. Mariët Meester heeft met Tulp een pittige en originele heldin aan de Nederlandse letteren toegevoegd.



Recensie(s)

De hoofdpersoon is een 12-jarig meisje dat stiekem in de kamer van haar vader, een gevangenisdirecteur, brieven van gedetineerden leest. Ze onderschept een brief en probeert samen met haar vriendin de 39-jarige gevangene te redden en op het rechte pad te brengen. Haar verboden acties nemen hand over hand toe. Tijdens een tijdelijke ontsnapping leert ze hem beter kennen. Door het verhaal zijn de veranderende democratiseringsmaatregelen in het gevangeniswezen verweven. Het eindigt met het verraad van de vriendin. Het boek toont duidelijk het verschil in belevingswereld van een pubermeisje en een intellectuele gevangene; beiden in een geïsoleerde omgeving. Het gegeven en de uitwerking zijn origineel in inhoud en vorm. Op de omslag staat een zwart/wit foto van het meisje Tulp. Vrij kleine druk.
(Biblion recensie, J.F. Hubee.)



Een aangrijpend verhaal over een klein meisje die woont en leeft in Veenhuizen, op het terrein van de strafgevangenis. Haar vader is er directeur. Het meisje, Tulp, leest stiekem brieven van gedetineerden en besluit een man te gaan schrijven en hem op het juiste pad te brengen. Daarvoor zal ze zelf veel overtredingen moeten begaan. Tulp gaat heel ver, maar is dit een boek met een liefdevol en gelukkig einde? Ook de vriendin van Tulp, Noor, weet van de acties van Tulp maar blijft wat afstandelijk er tegenover staan. Wat gaat Noor doen? Blijft de vriendschap tussen Tulp en Noor bestaan?
Een haast waargebeurd verhaal, zo beeldend geschreven. Wauw
GH

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

wat vond je van deze post?