vrijdag 1 maart 2024

Nooit ziek geweest

Nooit ziek geweest
Nico Dijkshoorn
ISBN: 978-90-254-358-51
Roman



'Wat heel bijzonder is, zuster, is dat ik nooit ziek ben geweest. Nooit. Nooit ziek geweest. Andere mensen om ons heen, vrienden, je hoort niet anders, maar ik vind dat waanzin.' Klaas zit in een verzorgingstehuis. Zijn zoon zit naast hem, zwijgend. De losgezongen zinnen van de vader roepen herinneringen op aan woeste verjaardagsfeesten van vroeger, aan vakanties met veel gelach en ruzie, aan een moeder die altijd volgde - en een vader die er ondanks zijn permanente aanwezigheid nooit echt was. Met mededogen en de kracht van een vuistslag beschrijft Dijkshoorn hoe de familie zich schikt naar de nukken van zijn vader.

Recensies:

Ik heb een heel ander boek gelezen. Ik vind dat Nico Dijkshoorn zich zeer kwetsbaar opstelt en was wel degelijk gegrepen door zijn relaas. Het boek begint met bewondering, hoe onweerstaanbaar mooi zijn vader is als hij uit de kleedkamer van het honkbalveld komt. Het boek begint met dankbaarheid als zijn vader hem verlost van het schoolzwemmen dat zoon Nico als klein kind als een marteling ervaarde. Langzaam maar zekere ontworstelt zoon Nico zich uit de onvoorwaardelijke loyaliteit ten opzichte van zijn vader. In niets ontziende observaties laat Dijkshoorn zien wat er in het verleden gebeurd is, maar hij richt zijn pijlen niet alleen op het kinderachtige narcisme van zijn vader, ook het onvermogen van zoon Nico om zich hieraan te onttrekken wordt vlijmscherp beschreven.
MarieFourier


Alsof je er zelf bij bent, een fantastisch boek, om in een keer uit te lezen. Hard maar realistisch echt een aanrader.
Was zeer nieuwsgierig naar het boek na De Wereld Draait Door en heb het direct besteld.
Je krijgt in ieder geval een heel andere kijk op de schrijver/dichter/muzikant Nico Dijkshoorn.
De vijf sterren meer dan waard.
Marjitta


Ik vond het een mooi boek om te lezen. Het in bochten wringen om ouders tevreden te houden, is volgens mij iets dat elk kind wel een beetje herkent. Leven met een vader die zo'n stempel op een gezin drukt moet moeilijk zijn geweest, maar ondanks dat Nico situaties omschrijft waarin je bijna geen sympathie voor zijn vader zou moeten kunnen opbrengen, doe je dat in sommige delen van het boek toch. Waarschijnlijk omdat je de vader door de ogen van de zoon ziet. Nico heeft dit erg goed omschreven. Een verhaal over een moeilijke man, maar ook over een gezin dat veel met elkaar omgaat en elkaar toch altijd op zoekt. En uiteindelijk een verhaal over de aftakeling van ouders, wat voor elk kind moeilijk is om te zien en om mee te maken.
Mandym

Wat een geweldig boek is dit. Ik weet niets over DWDD waarin dit boek besproken zou zijn, maar ik herken heel veel in het verhaal zelf. Je goedkeuring van je ouders verlangen, een vader die gewoon keihard en star is. Tot een vader die Alzheimer krijgt en hoe je daar mee omgaat. Fantastisch en fijn voor hem, dat hij dit met beiden broers kan delen, die zorg. Het boek is een aangrijpend verhaal, heel prettig leesbaar en ik ga meteen op zoek naar een volgend boek van Nico Dijkshoorn. Wat een schrijver en natuurlijk musicus!
GH


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

wat vond je van deze post?