dinsdag 20 februari 2024

De museum moorden

De museum moorden
Veronique Roy
ISBN: 978-90-4800-161-3
Historische thriller




In het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs zijn de wetenschappelijke gemoederen in rep en roer: een meteoriet die ouder is dan het zonnestelsel zou het definitieve bewijs leveren dat het leven is ontstaan buiten onze aarde. Oude geschillen leven weer op: is de mens het toevallige resultaat van de evolutie zoals Darwin stelde of het resultaat van intelligent design, met andere woorden, van God? De directeur van het museum roept de hulp in van twee specialisten om de meteoriet te onderzoeken: de Amerikaanse paleontoloog en geoloog Peter Osmond, overtuigd atheïst en fel tegenstander van het creationistische gedachtegoed, en de Italiaan Marcello Magnani, een astrofysicus die in allerijl door het Vaticaan is gestuurd. De energieke conservatrice Léopoldine Devaire assisteert hen. Vlak na zijn aankomst doet Peter Osmond echter een afschuwelijke ontdekking: in een van de zalen van het museum treft hij het ontzielde lichaam aan van biologe Anita Elberg. De Franse politie stelt een onderzoek in, maar krijgt geen greep op de zaak. Meer moorden volgen…


Recensies:

Het is een verhaal met teveel technische achtergronden, teveel natuurkunde/paleontologie/ornithologie etc etc, en overdreven Bijbelse zaken. De schrijfster zal wel hebben willen laten zien hoe knap ze zelf is.
Teveel onmogelijke en overdreven moorden, en teveel flauwekul.
Er werd ergens een vergelijk gemaakt met de Da Vinci Code, maar dan heb je wel lef om dat te zeggen. Echt niet!! Ik sla in dit soort boeken op een gegeven moment hele lappen tekst over uit verveling. En dat deed ik in de Da Vinci Code met geen enkele zin.
Resonance 60


Na de bijzondere vondst van een meteoriet roept de directeur van het Natuurhistorisch Museum in Parijs de hulp in van professor Peter Osmond en Pater Magnani om de zaak te onderzoeken. De conservatrice Léopoldine Devaire zal hen helpen. Tijdens hun aanwezigheid gebeuren er verschrikkelijke dingen in het museum. Gruwelijke moorden volgen elkaar op. Ze lijken een gevolg te zijn van de strijd tussen de wetenschap en het geloof, waarin de evolutietheorie van Darwin centraal staat. Osmond, Magnani en Devaire gaan samen met de politie op onderzoek uit. Iedereen is verdacht en het lijkt één groot complot. Hun eigen levens lopen gevaar in de strijd tussen de wetenschap en het geloof. Véronique Roy lijkt voor dit boek geïnspireerd te zijn door De Da Vinci code, maar weet er toch een originele en bijzondere draai aan te geven. De moorden die op verassende wijze worden gepleegd, maken het verhaal boeiend en spannend tot het laatste hoofdstuk. De lezer wordt constant op het verkeerde been gezet door veel verdachten en onverwachte wendingen. De strijd tussen de wetenschap en het geloof die Roy uitvoerig in haar verhaal beschrijft is heel realistisch. Actueel ook, omdat die strijd er anno 2007 nog steeds is.
Als een alwetende verteller bekijkt Véronique Roy zelf de gebeurtenissen van een afstand en trekt haar conclusies. Ook verwijst ze naar de toekomst. Dat roept bij de lezer vragen op en maakt dat hij/zij verder wil lezen. Het verhaal wordt heel beeldend en gedetailleerd verteld. Het fraaie, maar soms moeilijke taalgebruik maakt het boek tot een echte literaire thriller. Beschrijvingen van wetenschappelijke theorieën zijn niet het makkelijkst om te lezen, maar Roy zorgt ervoor dat het verhaal heel begrijpelijk en meeslepend blijft.
Anique Mulder



Een historisch spannend boek. De strijd tussen geloof en wetenschap wordt besproken en de tegenstelling leiden tot een enorme strijd tot moord aan toe. Iedereen lijkt verdacht. Alle facetten van het museum worden tot verdachten aangewend, de ingewikkelde beschrijving van de situaties ter plaatse, de studies, de wetenschappers en de gelovigen duizelen je door het hoofd. Ik vond het erg moeilijk te volgen, terwijl ik De DA Vinci Code prima begreep. De moorden worden op een afschuwelijke manier gepleegd en op een gegeven moment was ik de weg kwijt. Ingewikkeld boek, waardoor de spanning eigenlijk wegvalt. Ik zie stapels boeken op me afkomen en stel me voor dat het hele museum er zo uit ziet. Het zou helpen als ik eens echt naar dat museum zou gaan en daarna dit boek nog eens zou lezen.
GH


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

wat vond je van deze post?